Svet-Stranek.cz
Krása orchidejí a jiných rostlin
Orchideje a jiné exotické rostliny

Bletilla striata (Reichenbach):Krása orchidejí a jiných rostlin

Bletilla striata (Reichenbach)

Bletilla striata je terestrická orchidej, která se dá při troše pečlivosti na podzim pěstovat celoročně venku.

   Bletilla striata je velmi nenáročná orchidej pocházející z Japonska, Tchaj-wanu, jižní Číny a východního Tibetu. Roste ve středních a vyšších polohách, kde zimní teploty občas klesají pod bod mrazu. Letní teploty jsou v těchto oblastech a nadmořských výškách mírné, s obdobným průběhem jako u nás.
   Bletilu přesazujeme nejlépe časně zjara, v období rašení nových výhonků. Hlízky zasadíme do květináče naplněného ve spodní části vrstvou písku(drenáž). Rostliny obývají na přírodních stanovištích kyselé louky horských strání a proto substrát pro bletilu musí být nevápnitý, výživnější a propustný. Použijeme tedy dobrou zahradní zeminu obohacenou rašelinou, listovkou a trochou písku, je možno přidat i vyzrálý kompost. Při sázení se vrcholky hlízek jen nepatrně zakrývají substrátem.
   Dokud nezačnou rašit nové výhonky, držíme rostliny v chladu a substrát udržujeme jen mírně vlhký. V březnu či dubnu nám povyrůstající zelené špičky výhonků naznačí, že bychom měli začít víc zalévat a dopřát rostlinám dostatek světla. Dokud hrozí silnější mrazíky, necháváme rostliny raději v uzavřeném prostoru na světlém místě a ven na zahradu, na dobře osluněné místo, je přemístíme teprve po ustálení počasí, obyčejně v druhé polovině května. Za suchého, teplého počasí zaléváme, v období nejbujnějšího růstu můžeme občas slabě přihnojovat. V podzimních měsících pomalu žloutnou listy a rostliny začínají zatahovat. Tehdy zaléváme již jen velmi zřídka. Za déletrvajícího deštivého počasí v období dozrávání rostlin je výhodné je přemístit přechodně na místo alespoň zčásti chráněné před deštěm. Po opadu listů je přeneseme do chladné, ale bezmrazé místnosti(třeba sklep), kde zůstanou rostliny až do předjaří.
  Zimní ošetřování bude spočívat hlavně v občasné kontrole vlhkosti, protože hlavní příčinou neúspěchu při pěstování bývá právě příliš suché přezimování. Substrát kolem hlízek musíme udržovat trvale mírně vlhký.
   Bletilu můžeme snadno množit oddělováním větších hlízek při přesazování, které ale není nutno provádět každoročně.


   Já to již praktikuji čtyři roky a výsledky jsou dobré. Rostlina při zasazení měla 2 výhony a nyní jich má 13. Mimo vhodného umístění a upravení substrátu při sázení to již vyžaduje pouze provedení zimní ochrany po zatažení hlíz. Ochranu provádím navršením suchého listí do výšky kolem 20cm na příslušné místo a to potom ještě přikryji igelitem a zajistím jej proti odfouknutí. Zimní kryt odstraním na jaře asi v dubnu podle počasí.
Stejným způsobem lze venku pěstovat Arisaemu fargesii, candidissimum a pod.
V roce 2015 je to již 6 roků co je takto pěstována a rostlina měla 16 výhonů spolu se 7mi květenstvími.
 




Takto to vypadá v zimě.



Takto po odtátí sněhu.



Po sejmutí zimního krytu.




Při vykvetení v květnu.








Na podzim


návštěvníků stránky
celkem239 151
tento týden93
dnes52