Svet-Stranek.cz
Krása orchidejí a jiných rostlin
Orchideje a jiné exotické rostliny

Zygopetalum (Hook.):Krása orchidejí a jiných rostlin

Zygopetalum (Hook.)

  Orchideje tohoto rodu jsou epifytické, chladnomilné až temperované, nacházející se asi ve 20ti druzích v Latinské Americe. Nejznámější z nich je Z.mackay, často se vyskytující ve sbírkách amatérských i profesionálních pěstitelů, pro svou nenáročnost a i pro začátečníky snadnou dostupnost.
  Další druhy již nejsou tak časté, ale v poslední době se objevují velmi zdařilé hybridy, které přinášejí nové barvy (zelená, růžová, fialovočerná, bílá a jejich kombinace ) při zachování nenáročnosti kultivace. Některé hybridy i pronikavě ale velmi příjemně voní.

Kultivační podmínky obecně

  Podmínky pro pěstování jsou podobné jako u rodu Cymbidium, pouze substrát by měl být s větší příměsí hrubšího a porézního materiálu, na dně pěstební nádoby dostatečná drenáž. Teploty v zimním období do 12°C, v letním období(1.července až 1.září) vyžaduje asi 8 týdnů vegetačního klidu s velmi omezenou zálivkou pro dobrou indukci květů. Dostatek nepřímého slunečního světla.

Hnojení

  V době růstu nových výhonů hnojíme ve 14ti denních intervalech zálivkou 0,15% roztoku kapalného hnojiva. V době vegetačního klidu až po nasazení květů bez hnojení, pro nárůst a vývin květů pak mírně 1x za měsíc přihnojit.

Přesazování

  Přesazujeme po odkvětu jen v případě, že je nutné z důvodu:

• rozložený a již příliš nasáklivý substrát
• rostlina se nevejde do pěstební nádoby a chceme ji rozdělit
• chceme odstranit staré bezlisté pahlízy a odumřelé kořeny
 
  Do dostatečně hrubého a propustného substrátu můžeme přidat i trochu sušeného kravěnce nebo komplexního granulovaného hnojiva jako hnojivou zásobu pro vegetační nárůst. Při předávkování dusíkatým hnojivem musíme počítat s tím, že rostlina může jeden rok kvetení vynechat, ale výrazně se jí zlepší kondice a velikost pahlíz.

Převzato z   © Orchideje Šmajer

návštěvníků stránky
celkem237 563
tento týden528
dnes98