Svet-Stranek.cz
Krása orchidejí a jiných rostlin
Orchideje a jiné exotické rostliny

Cymbidium (Sw.):Krása orchidejí a jiných rostlin

Cymbidium (Sw.)

  Orchideje rodu Cymbidium mají asi 50 druhů a jsou terestrické, poloepifytické, epifytické rostliny s mnoha přechodnými formami, které jsou rozšířeny od podhůří Himalájí přes celou jihovýchodní Asii až po Austrálii.
  Rozeznáváme druhy chladnomilné(terestrity), ale i teplomilné (epifyty). Pahlízy jsou většinou vejčité, některé druhy pahlízy postrádají. Listy dlouhé, řemenovité. Hroznovité květenství je často mohutné, vzpřímené až polovzpřímené u terestritů, převislé u epifytů. Přírodní druhy se pěstují velmi vzácně a spíše jako předmět studijní v botanických zahradách. Pro komerční a amatérské pěstitele jsou zajímavé především hybridní rostliny vynikající mohutností, barevností a trvanlivostí květů. Zvláště pak v Austrálii a Japonsku vyšlechtěné a dále meristémově množené tetraloidní druhy. Rostliny vykvétají převážně v zimním období, často v době Vánoc až do časného jara a jsou proto vítanou dekorací. Květy jsou trvanlivé, snáší i leteckou přepravu, proto jsou ve velkém předmětem komerčního zájmu pěstitelských firem.

Kultivační podmínky obecně

  Chladnomilné terestrické druhy a hybridy je velice snadné a časově nenáročné pěstovat. Od jara do podzimu až do přícodu mrazíků rostliny mohou být venku v polostínu při dostatečné zálivce - substrát by neměl moc vysichat. Chladné podzimní období je důležité pro úspěšné nasazení květenství, rostliny snesou krákodobě až 0°C. Přes zimní období je nejlépe rostliny umístit do chladnější místnosti co nejbíže světlu, zálivka přiměřená.

 Teplomilné epifytické druhy celoročně držíme v teple. Těchto je však rozšířeno daleko méně a jsou spíše otázkou botanickýxh zahrad než amatérských pěstitelů.

Hnojení

  Hnojení Cymbidií se řídí podle druhu. U terestrických a chladnomilných lze do substrátu přimíchat i sušený kravěnec jako organické hnojivo. Mohou se použít tekutá i granulovaná hnojiva, ovšem jem jen v přiměřeném množství, protože kořeny orchidejí obecně jsou velmi citlivé na přesolení(balasty z pevných hnojiv), tedy používáme nízké koncentrace hnojivých roztoků.
  U epifytických Cymbidií používáme zásadně hnojiva tekutá a v koncentraci nepřesahující 0,1%.
  Termíny hnojení jsou od počátku růstu nových výhonů po odkvětu do začátku podzimu.

Přesazování

  U terestritů je možno použít běžný substrát pro pokojové rostliny, který je možno obohatit o hrubší, poréznější materiál. Můžeme je nasázet do větších kontejnerů, které pak v létě přenášíme ven nebo do i do volné půdy, pokud máme možnost dostatečného zastínění v létě a prochlazení na podzim bez nutnosti přenášení.
  U epifytů používáme směs pro epifyty a pěstujeme je v květináčích. Dostatečně stíníme v létě a přesazujeme jen v případě nutnosti - rozložený substrát, malý květináč, dělení a pod.

Převzato z  © Orchideje Šmajer

návštěvníků stránky
celkem237 533
tento týden498
dnes68