Svet-Stranek.cz
Krása orchidejí a jiných rostlin
Orchideje a jiné exotické rostliny

Dendrobium (Sw.):Krása orchidejí a jiných rostlin

Dendrobium (Sw.)

  Rod Dendrobium zahrnuje více než 900 druhů s širokým areálem rozšíření - od Srí Lanky přes jihovýchodní Asii po Japonsko, tichomořské ostrovy a Austrálii.
  Tyto epifytické rostliny mají článkované zduřelé pahlízy, dle druhu od několika cm až do délky přesahující 1 metr. Listy jsou krátké, květy rostou jednotlivě, ve vzpřímeném nebo převislém hroznu.
  U tohoto rodu rozeznáváme druhy chladnomilné, na př. Den.kingianum, temperované na př.Den.loddigessii a teplomilné na př.Den.phaleanopsis. Některé druhy jsou vždy zelené, jiné druhy se vyznačují opadem listů.
  V jihovýchodní Asii bylo vyšlechtěno velké množství hybridních rostlin, které bez problému kvetou velkými květy různých barev, většinou v zimním období až na jaře a jsou tolerantnější k pěstebním nárokům. Zejména teplomilné hybridy se dají s úspěchem pěstovat na parapetu za oknem.
  Hybridy se základem Den. nobile vytvořily díky píli panu Yamamotovi na Hawaii samostatnou a velmi obsáhlou skupinu, tzv. Yamamoto hybridy s velkou škálou barev a odstínů. Tato skupina je spíše chladnomilnější, daří se jim nejlépe celé léto venku na zastíněném místě až do prvních mrazíků. Právě rozdíly mezi denní a noční teplotou, spolu s redukovanou zálivkou, indukují tvorbu květních pupenů a za tohle "macešské zacházení" se rostliny odmění krásnou násadou květů.

Kultivační podmínky obecně

  Dendrobia pěstujeme dostatečně ukotvené v bloku nebo v malých květináčích s trochou epifytního substrátu a dostatečnou drenáží na dně. Při ukotvení na bloku platí, že rostliny musí být přivázány i na několika místech k opoře nebo závěsu, protože se jedná o výšku několika pahlíz zatížených květy až 50cm vysokých na maličké základně. Rostlinám každoročně, většinou na jaře přirůstají nové pahlízy, které během podzimu a zimy vyzrávají. Hodně staré, nevzhledné pahlízy bez listů je možno odříznout. V horkých a suchých letních dnech venku umístěné rostliny 1-2x denně orosíme (ne na noc ).
  Teplomilné druhy Den,phaleanopsis lépe kvetou, jsou-li v malých pěstebních nádobách a mohou být nastavěny tak těsně, že se navzájem podpírají.

Hnojení

  Dendrobia hnojíme pouze mírně a to na jaře při nárůstu nových výhonů po odkvětu až v létě při dokončování růstu nových pahlíz a jejich vyzrávání. Pak hnojení zastavíme a redukujeme i zálivku. U teplomilných (Den.phaleanopsis) není tento postup tak výrazně potřebný jako u chladnomilných (Den.nobile).

Přesazování


  Dendrobia přesazujeme velice málo. Z důvodu dělení, obnovy substrátu nebo odstraňování většího množství starých a bezlistých pahlíz. Vždy po odkvětu při začátku nárůstu nových pahlíz a tvorby nových kořenů.

Převzato z © Orchideje Šmajer

návštěvníků stránky
celkem237 680
tento týden645
dnes215